Minkälainen näyttö hammaslääketieteellisten kuvien tulkintaan? Soili Kallio-Pulkkinen, Ylihammaslääkäri, HLT, EHL, PPSHP

Järjestimme 26.11.2020 webinaarin diagnostisista näytöistä Hammashuollon käyttöön. Oulun yliopistollisen sairaalan Ylihammaslääkäri, HLT, EHT, Soili Kallio-Pulkkinen kertoi diagnostisista näytöistä hammaslääketieteen käytössä ja konkreettisista hyödyistä.

Soili kertoi että hammaslääketieteessä otetaan natiivikuvia vuosittain noin 2.3 miljoonaa kappaletta. Näitä kuvia käytetään hoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa. Nykyään kuvia katsotaan hyvinkin valoisissa olosuhteissa ja tällöin on erittän tärkeää että käytettävä näyttö on diagnostinen näyttö joka on laadukas ja DICOM-kalibroitu näyttö. Säännöllinen diagnostisten näyttöjen laadunvalvonta tulisi myös ulottaa kaikkiin terveydenhuollon organisaatioihin. Hammashuollon lääkäreiden ja terveyskeskuslääkäreiden kokemukset radiologisten kuvien katselusta näytöltä ovat myös olleet pääasiassa negatiivisia. Käyttäjät eivät itse tunnista näytön todellista suorituskykyä. Kuvantamisketjussa usein säästetään kuvankatselun olosuhteista, jolloin pilataan koko ketju. Kalliit kuvauslaitteet eivät auta, jos kuvankatseluolosuhteissa säästetään. Se on kriittinen viimeinen lenkki ennen lääkärin tekemää diagnoosia.
Näytöissä harmaasävyjen määrä on tärkeää, perusnäytöt eivät täytä siltä osin suosituksia. Perusnäytöissä kuva voi näkyä rakeisena, diagnostisella näytöllä pikselikoko on riittävän pieni, resoluutio riittävä ja kuva näin ollen tarkempi. Diagnostisissa näytöissä on myös laadunvalvonta-automatiikkaa, jota perusnäytössä ei ole. Diagnostisten näyttöjen käyttöikä on myös pidempi.
Diagnostisissa näytöissä on automaattinen kirkkaudensäätö ja parempi kontrasti ja paikkaerotuskyky, vertailukuvat saadaan samaan näyttöön. Se helpottaa ja nopeuttaa diagnostiikkaa ja tuo kustannushyötyä jolla voidaan säästää rahaa ja aikaa, joka koituu asiakkaan parhaaksi.
Diagnostinen näyttö on turvallinen, nopea ja helppo käyttää.